Tri vakcine i dobri Rimljani

Prijatan ambijent dnevne sobe bračnog para Knežević uz Tuscan Sunset Pola Spira značajno dobija na prijatnosti. Ljubiša zagledan u mobilni telefon nemirnim kažiprstom lista vesti, a Dušica, njegova višedecenijska supruga, fizički razrešava dilemu: peglati veš ili ostaviti to za neki prikladniji dan?

Ljubiša: Pa ne, pa ovo je stvarno… evo, ne znam, ti si medicinski radnik pa mi reci.
Dušica: Vrlo rado, samo ne znam o čemu se radi.
Ljubiša: Ovoliku gomilu genija opšteg tipa ne mogu tri svemira da podnesu, a kamoli jedna mala Srbija.
Dušica: Nisam razumela gde je tu pitanje, a pogotovo kako medicina može da pomogne. Selektivna kastracija genija? Genijocid neki?
Ljubiša: Ma jok bre… razumem da se ukrste stavovi oko nekog posnog keksa ili fudbala. Razumem raspravu i oko toga da li kajsijevača ide u drvo, ali ovo… Ruska, Kineska ili Fajzerova vakcina?! I sad su svi eksperti.
Dušica: Shvatam što si besan.
Ljubiša: Imaš ankete, ženo, po ulicama (krevelji se); Svakako ću kinesku, znate… Iz biologija i hemija ređali kečeve, a sad svi znaju i šta je RNK i kako se virusi prenose. Pa degenerici i ponavljači se utrkuju u poznavanju performansi virusa. Ništa, pocrkaćemo i to je to!
Dušica: Da, a ti isti geniji opšteg tipa imaju organizaciono tehnički problem da otvore konzervu pasulja.
Ljubiša: Bez da se isprskaju, što bi rekla Ćićolina. Ruska je bolja od kineske zato što… Ma nek se nose. Ima li stvarno razlike, to sam hteo da te pitam?
Dušica: Postoje, ali sve rade. Valjda?! Otkud znam?! Pristupi su im drugačiji, ali čisto sumnjam da bi se neko sa tim stvarima zezao… Sve je to ok. Hoćeš da ti naspem Valerius?
Ljubiša: Nismo sve popili? Sipaj, naravno.
Dušica: Popili smo, ali imamo još boca. Pa doneo si iz Home, se sećaš?
Ljubiša: Moguće, ne sećam se. Evo, to ti je najbolji primer. Istestirali smo kod Fiće sve živo i mrtvo po bocama i empirijski zaključili da nam Imperator najbolje leži. Zato ja i mogu da se prepirem oko vina i da branim te Rimljane na kintama do krvi. A kako da probam vakcine pa da rešim koja mi najbolje čuči?
Dušica: Rokni sve tri.
Ljubiša: Mogu, da, ali kako da znam onda koja me je imunizovala?
Dušica: U pravu si. Slučajno se negde povede razgovor o tome koja najbolje imunizuje, a ti nemaš stav. Jako neprijatno. Živeli! (kucnu se čašama i otpiju po gutljaj rajnskog rizlinga); Jedino što znam je da ako dobiješ rusku, nema alkohola mesec dana pre i mesec posle vakcine.
Ljubiša: Pa pola Rusije će da ozdravi samo od nepijenja. Taman da nema ništa u vakcini…
Dušica: Tako nekako…
Ljubiša: Jebo vakcinu, ovo leči!
Dušica: Vaistinu!
Ljubiša: Vaistinu prvo ili drugo?
Dušica: Vaistinu oboje… Dobri ovi Rimljani sa Fruške gore 😉