Luk noar i biber blan

Običaj bračnog para Knežević je da se uvek, ali baš uvek, iz njihovih zvučnika emituje muzika koja te kutije na neki način čini privilegovanim. U ovom trenutku, vlada neki začuđujući muk. Trenutno ni Ljubiša ni Dušica nisu bili u situaciji da nešto puste, možda da bi se bolje čula Anica Dobra i „Cveta trešnja u planini… Proleće se na put sprema…“ Muzika iz Sabirnog Centra, koja donekle iz simboličkih razloga iritira umereno pesimističnu Dušicu, zaštitna je melodija Ljubišinog telefona.

Dušica: (iz sobe) „Ljubiša, javi se! Ne mogu više ovo da slušam!“
Ljubiša: „Dobro, de… (javlja se) Halo! Ti si Veljo… Dobro smo. Slušam. Ne znam zašto su pinoi noar i blan Francuzi, a griđo Italijan. Ne znam ja i niko živi ne zna… Nema ništa na nemačkom. Ni na ruskom… Šampanjskoje? Je l’ ti to mene malo? Ne, dobro… Šta je pitanje? Naravno da sam pio Decivs, sve sam pio od Imperatora. Jeste, pino noar. Odakle ti, života ti? Nisi mogao da ga kupiš, to niko nema. Nema Decivsa, sve ostalo postoji, a pino noar su imali jednom u životu… Jeste, sve su sami satrli, sem što je do mene dopro jedan karton. Da, mene vole. Ja sam im bitan. Nešto sam im završavao oko… Uostalom, šta te zabole? Šta je pitanje, Veljo?

Dobio si Decivs od nekoga, pošto ne može da se kupi i šta sad? Da ti pričam? O Decivsu? Treba ti uputstvo da popiješ vino?… Vidi Veljo, imaš li dekanter?… Jeste, liči na vaznu, šaljivdžijo. (skloni slušalicu; Dušici) Podseti me da lupim sebi šamar, kad završim. (Dušica klima glavom; ponovo Velja) Moraš Veljo da ga dekantiraš. Sve dekantiraj, jer ako ne pomogne, smetati neće. Našao si podatak da ga Francuzi ne dekantiraju!? Bravo!… Francuzi ne dekantiraju svoj, ali fruškogorski bi svakako dekantirali. Jeste… Dobro, ako je 12.5 % alkohola, ti onda nemoj, bordovski đače. Nemoj uopšte da dekantiraš. Ma baci dekanter… Šta je pitanje, Veljo?… Kako šta da mu spremiš? Nisi u samoposluzi. Onda mi recituj šta imaš u frižideru… E to, pileća džigerica. Crveni luk imaš? Hahahahaha… Samo luk noar! E sad si me razgalio. Prokuvaj u mleku tu džigericu ako nije crkla, ubaci soli, bibera… Jeste, bolji je biber blan, sad si već dosadan. Izdinstaj luk noar na puteru i dodaj dobru rakiju, pa kad pogine alkohol ubaci džigericu sa sve močom i kuvaj to, al’ ne preteruj. Onda mikser i zdrobi sve to, pa oladi u frižideru. Bavarske kifle, maži to što si zbrljetao na njih i uživaj u Decivsu. Znam da je komplikovano, ali se isplati… Karakteristike? Malo zemljanih nota, lagano, ma kao Francuz, voćan, paučinasti tanini… Jeste ko šećerna pena, bez šećera. Bravo genije! Ma uživaćeš, Imperator je to! Ajde, pa javi kako je bilo… Pozdravi sve koji te vole, znači nikog. Ajd!“

Dušica: (gleda ga zapanjeno) „Deliš recepte? Pa ti ne znaš da kuvaš!?“
Ljubiša: „Pa šta?“
Dušica: „Jesmo li mi pili uopšte taj Decivs?“
Ljubiša: „Naravno da nismo ovu novu berbu… Što?“
Dušica: „Pa pričaš čoveku šta da kuva, daješ mu opis vina… Sram te bilo!“
Ljubiša: „Ja sam Srbin!“
Dušica: „Šta ti to znači?“
Ljubiša: „Stav se mora imati! A da priznam kako nisam probao neko vino od Imperatora, taj film se neće davati u mom bioskopu.“

Nenad Andrić – Vinovnik